tisdag 28 juli 2009

Rababerpaj i långpanna


Eftersom jag var dum nog att lova en större mängd människor rabarberpaj så tvingades jag tänka stort. Inte jättestort, men iallafall långpannestort.

Nu blev det smulpaj iallafall. Tänka sig.


Mmm...mjöl och socker. Inte så gott, ännu.

Hacka/skiva rabarber, som ska täcka botten av långpannan.
Jag valde att först smöra botten på långpannan lite lätt, men det behöver man inte göra.


Ogräddad.

Degen gör du med:
4 dl vetemjöl
5 dl strösocker
200 g rumstempererat smör
1 msk majsstärkelse (eller potatismjöl)

Degen ska bli grynig och smulig.
Jag använder händerna. Har du fräcka maskiner så använd dem.

Strö en blandning av 3 dl socker och 2 msk majsstärkelse över rabarberna. Ge plåten en skakning. Strö över smuldegen. Ge plåten en lätt skakning igen.
(Vad jag egentligen menar med lätt skakning är bara en liten knuff så det blir aaaningen rörelse så några smulor faller ner mellan rabarberbitarna)


Pajen på denna bild är en annan, ja nu fuskar jag, receptet är samma men degen har 1 dl farinsocker.

Grädda mitt i ugnen, 225 grader, i 20-30 minuter. 

Halvera receptet för att få en normalstor paj som gräddas i 20 minuter.

måndag 27 juli 2009

Kolakakor




Kola är gott, kakor är gott. Hybriden kan ju inte gärna bli dålig.


Recept kan du googla fram såklart, jag tror jag hittade mitt hos en hemsida tillhörandes en av de större matvarukedjorna (tack stig och ulf, typ).

Det bästa, förutom att de är förbannat goda och går snabbt att göra, är att du kan dela degen hur många gånger du vill, och då få hur små kakor du vill. 
Det gillar jag dels för att de försvann fort, dels för att jag gillar att dela (med mig).








"Gott till kaffet", som det heter.



söndag 19 juli 2009

Rabarber


Rabarber kan man göra paj på.
Några dagar hos en vän resulterade i denna oplanerade skapelse. Jag är inget fan av smulpaj, vilket verkar vara det enda rätta vad gäller rabarber, i de flesta recept jag sett.
Jag håller inte alls med, så det blev en söt pajdeg istället.

Två tips:
Bikarbonat kan ofta användas om bakpulvret är slut.
Någon matsked vaniljsocker är väldigt gott i söta pajdegar som ska användas till frukt eller bär (fast rabarben är väl snarare en grönsak).

onsdag 15 juli 2009

Chocolate Chip Cookies


Det här receptet räcker till ca 45 kakor. Smeten är farligt god redan innan den blivit en kaka, så antalet varierar.

Chocolate Chip Cookies

150 g smält smör
2 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg

Vispa lätt fluffigt med ballongvisp.
Ballongvispen är din vän.

Rör ner följande i smeten:
4,5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

Hacka 175 g blockchoklad och rör ner. Här kan du lägga undan ballongvispen och använda en slickepott om det känns enklare.



Klicka upp på en plåt, med hjälp av två skedar.
De behöver inte plattas till,
utan flyter ut under gräddningen.
Jag brukar göra 16 klickar på en plåt.



Grädda i 175 grader i mitten av ugnen.
Kika efter 9-10 minuter om de ser bra ut.
De ska vara lite sega, så de bör inte hinna få mer färg än på bilden.

Låt svalna på plåt eller galler, de är ömtåliga när de är varma så hantera dem försiktigt om du inte hinner vänta.


Minst såhär många fick jag!






måndag 13 juli 2009

Chokladmuffins





Ett favvorecept!
(Well, aren't they all...)
Jag har twistat till det genom att hacka blockchoklad och toppat med frosting.

Chokladmuffins

3 ägg
100 g smör
1,5 dl socker
1 dl farinsocker
1 krm salt
5 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Smält smöret. Vispa ägg och socker poröst. Blanda övriga ingredienser och rör ner i äggsmeten. Rör till sist ner smöret.
Vill du ha hackad blockchoklad så kan 175 gram bli bra att hälla i nu.
Grädda i mitten av ugnen i 12-13 minuter, 200 grader.

Frostingen finner du här och det är Chocolate icing jag använt mig av. Till de rosa, på bilden, använde jag 2 droppar vanlig huhållsfärg, istället för kakao.

Muffinsformarna hittade jag på lågprishyllan.