lördag 15 januari 2011

Tigerkaka med glasyr




Tigerkaka är en sockerkaka med två smaker.

Recept kaka:

200 gram rumstempererat smör
2,5 dl socker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
1 msk vaniljsocker
2 msk kakao

Blanda smör och socker. Rör ner äggen, ett i taget. Rör sedan ner allt utom vaniljsocker och kakao.

Dela smeten i två delar. Den ena ska sedan ha vaniljsockret och den andra kakaon.

Häll båda smakerna i en smord form, bröad om du vill. Jag brukar hälla allt av en smak först, sedan den andra, och därefter kötta runt ett par varv med en smörkniv för att få mönster i kakan.

Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, ca 60 minuter.

Ok, kakan på bilden ser inte så mönstrad ut, men det var den. Inuti.

Låt kakan kallna och ta ur den ur formen innan du lägger på glasyren.

Glasyr:
Vatten
Florsocker
Kokos

Blanda en liten del vatten med en mängd florsocker så glasyren får den konsistens du vill ha. Jag föredrar den ganska fast, jag vill kunna smeta ut den och när jag slutar peta ska den rinna och jämna ut sig själv över kakan.


Häll på den mängd kokos du vill ha. Prova också med hackad mandel, siktad kakao eller vanligt strössel.
Låt glasyren stelna i kylskåp en stund innan servering.



lördag 1 januari 2011

Marsipankulor i choklad


Världens enklaste godis?
Rulla kulor av marsipan, doppa i smält choklad, låt stelna på bakplåtspapper i kylskåp.