tisdag 25 augusti 2009

Kakbollar



Jag hittade ett inlägg om Kakbollar (fritt översatt) hos Bakerella och ville genast testa.

Mina är gjorda från scratch, här sysslar vi inte med bake-off eller kakmix... Jo, det gör vi, det är båda superba uppfinningar om man inte har tid.
Jag har tid.

Jag komponerade ihop ett recept med följande ingredienser:

2 ägg
3 dl socker
2,5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
1 msk kakao
50 g smält smör

För att göra det hela lite roligare och för att efterlikna den amerikanska "red velvet cake" så hällde jag röd hushållsfärg i smeten. Det ska vara ganska mycket röd färg, annars tar kakaon över.

Vispa ihop för hand i ovanstående ordning och häll i en låg, rund form. Grädda i mitten av ugnen, 200 g, 20 minuter.

Under tiden:
100 g färskost och 25 g rumsvarmt smör rörs ihop med 1,5 dl florsocker i en egen skål.

Låt kakan svalna (jag menar det) och smula sen sönder den i en bunke. Blanda i färskoströran och häll i någon droppe hushållsfärg till om du tycker det behövs.

Nu börjar det roliga! Rulla lagom små bollar av "smeten". Före detta smeten?
Är det vansinnigt kladdigt går det att hälla i lite mer mjöl.
Lägg bollarna på ett bakplåtspapper på en bricka eller en plåt och ställ i kylen en stund.



Smält 200 g choklad (jag använde mörk blockchoklad) i micro eller vattenbad och doppa sedan bollarna i chokladen. Jag tog hjälp av två teskedar, det fungerade bra för mig. Chokladen som blev över ringlade jag sist över bollarna.

Ställ in i kylen igen tills chokladen stelnat ordentligt.


söndag 23 augusti 2009

Rabarbermuffins


Eftersom jag fick med mig en väldig mängd rabarber hem under sommaren så fick det bli en omgång muffins också.

Jag frös in ett par och det blev inget vidare. Jag misstänker att det beror på att jag använde en större mängd rabarber än i receptet. De nybakade var goda!







söndag 16 augusti 2009

Cheesecake


Jag älskar cheesecake. Det finns en episod i tv-serien Vänner där cheesecake äts från golvet. Jag hade gjort samma sak.

Recept finner du här.


Smör och kex.



Ägg rörs ner i osten.



Använd med fördel en form med löstagbar botten.



Efter 40 minuter i ugnen ska den se ut såhär!

Låt kakan svalna lite innan formen delas,
annars faller den lätt sönder, lärde jag mig the hard way.

Kakan äts ju ändå kall, så det är ingen idé att förivra sig.



Himmelskt gott!

fredag 7 augusti 2009

Balkongfika


Jag filar på ett inlägg om cheesecake, men jag är busy busy såhär i sommartider så tillsvidare får ni se vad jag hade för mig en vacker lördag i Malmö.




Balkongfika är lätt den bästa fikan.
Lägg märke till herrljungacidern, fint ska det va!





Mmm... god kaka på snygg tallrik.