lördag 23 januari 2010

Fudge


Fudge! Recept och allt!

Chokladfudge

50 g smör
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
3 msk kakao

Smält smöret i en kastrull, häll ned allt utom kakao. Låt koka till strax innan kolan klarar kulprovet. Klarar den provet blir den hårdare, den ska vara mjuk. ca 105 grader var lagom för mig.

När den verkar klar; vispa ned kakao.
Täck en form med bakplåtspapper och ställ att svalna. Skär i rutor när fudgen svalnat helt.

söndag 17 januari 2010

Rågrussinbullar


Jag har ett boktips, Leila Lindholms Piece of Cake. En inspirerande bok med många recept, bra information och vackra bilder.

Boken innehåller bland annat ett recept till dessa rågrussinbullar som jag bakade idag med gott resultat.



lördag 9 januari 2010

Cornflakesrosor


Hej och välkomna till 80-talet. Idag har jag gjort cornflakesrosor.



Ingredienser:
100 gram smör
1 dl ljus sirap
1 dl socker
2 msk kakao

Koka upp i micro eller på spis.
Är smeten för lös, så häll ned någon matsked mjöl.

Häll ned:
1,5 dl kokos
3-4 dl cornflakes

Vänd ned detta för att behålla cornflakes någorlunda stora. Låt stelna i formar i kylskåp.

tisdag 5 januari 2010

Silikonformar


Mitt första försök att baka muffins i silikonformar slutade bra. Det här är ju toppen, varför har jag inte gjort detta tidigare? Jag inbillar mig också att det i längden är bättre för miljön än pappersformar. Diskas dessutom i maskin (om man har det)!



Innan första användningen; diska formarna med lite diskmedel och olja in dem i matolja. Lite lätt sådär. Läs också på paketet hur hög temperatur de tål. Mina klarar från 200 grader ner till 40 minusgrader.

Jag har btw fått hur många roliga muffinsformar i papper som helst under hösten, ska visa en kavalkad här när jag hinner fota.



De färdiga muffinsen lossnar lätt från formen, jag vet inte om det var för att jag oljade in dem före eller inte, men jag misstänker att de fungerar bra även utan oljan. Nästa gång låter jag bli att olja in, så får de visa vad de går för.