söndag 8 november 2009

Microkola



Detta recept går utmärkt att göra i kastrull på spisen om man vill, men jag använder micron. Receptet har hängt med mig i säkert 15 år, sen jag var barn och familjen skaffade sin första microvågsugn. Med ugnen kom en bok med recept och tips. Sidan med kolareceptet är vältummat!
Tyvärr minns jag inte vad boken heter, så jag kan inte credda. Upplys mig gärna om ni vet.
Tillsvidare får ni hålla tillgodo med mina anteckningar och aningen bristfälliga beskrivning.




Ingredienser:
2 msk vetemjöl
1 tsk kakao
2 msk ljus sirap
2 msk margarin
4 msk socker
0,5 tsk vaniljsocker
ca 50 g blockchoklad (eller annan mörk choklad)

Blanda allt utom chokladen, i en microsäker form. Värm i micron tills det smält en aning, rör om så allt blandas, värm lite till. Var försiktigt så kolan inte bränns vid.
Jag brukar röra om efter 1 minut och sen köra 2 minuter till. Gör kulprovet, droppa lite kola i kallt vatten, vänta några sekunder och se efter om kolan kan formas till en kula. Flyter kulan ut kan du koka lite till. Håller kulan är kolan klar.

Häll ut på plåt med bakplåtspapper, smeta ut med spatel och låt stelna i kylen.
Smält blockchokladen och bred ut över den kalla kolan. Låt stelna i kylen igen.

Skär i bitar eller bryt, beroende på hur hård kolan blev.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar