fredag 25 september 2009

Kladdkaka med marshmallows


Vi börjar med kakporr.



Sådärja.

Idag testade jag ett, för mig, nytt recept. Det var sjukt mycket godare än kolakladdkakan, så måste ni välja, välj detta. Gott även utan marshmallows.

Följ receptet.


Jag hittade inga marshmallows i miniformat så jag klippte sönder ett par större. Se till att saxen är ren.







En gång.



Och en gång till.


Jag "hällde" marshmallowsen i kakan efter 20 minuter i ugnen men de stannade ändå på ytan. Det gjorde att dekoreringen blev överflödig och jag tvivlar på att smaken påverkades.



Så, scrolla nu upp och titta på första bilden igen så ska du se att du vill.

söndag 20 september 2009

Kolakladdkaka


Kladdkakan har varit min vän sedan den blev poppis, någon gång när microvågsugnen var det senaste i teknikväg. Numera har jag övergått till att baka den i ugn, vilket jag tycker gör ytan krispigare och godare. För att få variation i det hela provar jag nästan alltid ett nytt recept och här är mitt senaste försök.
Det är svårt att misslyckas.

Recept finns här, men jag skriver ut det nedan.

Sätt ugnen på 180 grader. Smörj en rund, låg form.

Blanda:
125 gr smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl ljus sirap



Och såhär ser det ut!
Oaptitligt värre.















I en annan bunke, blanda:
3 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
1 krm bakpulver

Rör ner äggblandningen i smeten med en slev.

Häll smeten i formen och grädda i 18 minuter.


Pedagogisk bild. Här har jag varit och petat med en gaffel.
Vänstersidan visar hur kakan ska se ut mot kanten och högersidan visar hur den ska se ut i mitten (gärna ännu kladdigare).


lördag 19 september 2009

Äpplen under toscatäcke


Äppelsäsong betyder hundra ursäkter till bakning.
Det svåraste i detta projekt var att invänta att ugnen skulle bli varm. Resten var löjligt enkelt och receptet hittade jag här.
Jag har bytt ut mandeln mot havregryn på grund av allergi. Inga problem där. Jag har också bytt ut hälften av sockret mot farinsocker, så i mitt fall var det här med "tills ytan fått fin färg" en ren chansning. Jag skulle säga MINST 10 minuter i ugnen.


















Jag fotar loss i väntan på ugnen...






Och såhär ser det ut när det är färdigt.
Med vaniljsås.


















Experimentera gärna genom att blanda i kokos och kanske en tesked vaniljsocker i toscasmeten.

lördag 12 september 2009

Bärpaj


Enkelt och sött recept på bärpaj. Jag gillar att använda blåbär, både färska och frusna. Denna gång blev det frusna.




Du behöver:
150 g rumstempererat smör
2,5 dl mjöl
1 dl socker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
2 msk vatten - OM du tycker det behövs

Fyllning:
0,5 dl potatismjöl (speciellt viktigt till frusna bär har jag märkt)
3 dl bär. Använder du mer bär, öka mängden potatismjöl.
1 dl socker

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla ingredienser utom fyllningen och låt degen vila i kylen 15 minuter. Ta sedan ut hälften av degen och lägg ut den i en rund, låg, smord form. Förgrädda pajskalet i 8 minuter.

Fyll pajskalet med potatismjöl, bär och socker. Ta ur resten av degen ur kylskåpet och lägg ovanpå bären. Här finns chans att göra detta till ett snyggt bakverk!
Jag tog inte den chansen idag.



Grädda i 175 grader, mitten av ugnen, 25 minuter. Är fyllningen lite vattnig eller om pajen inte fått någon färg efter 20 minuter så prova dig fram max 5 minuter i taget.

Servera med vaniljsås eller vaniljglass.





torsdag 10 september 2009

Morotskaka





Jag fick nästan en hel morotstårta av min kollega när hon slutade. Ser ni så fin den är!
Den är från ett bageri och jag hann inte analysera klart innan den försvunnit, men jag är ganska säker på att det var vit och orange kokos, på den obligatoriska färskostkrämen.
Tack Susanne!