tisdag 7 december 2010

Pepparkaksdeg


Degen kan göras i förväg och förvaras i kylskåpet ett par veckor tills man får tid att använda den. Jag gjorde en sats jag hoppas kunna använda till ett hus, då den blir lite tjockare i ugnen.
Vill du använda degen direkt går det också bra. Det bör fungera att ta hälften av bikarbonaten om du ska göra vanliga pepparkakor, men jag har inte provat.

Ingredienser:

2 dl ljus sirap
3 dl socker
125 g smör
1 dl vatten
2 dl grädde
2 msk kardemumma
3 msk kanel
1 msk mald ingefära
2 tsk mald kryddnejlika
1 msk bikarbonat
15 dl vetemjöl

Gräddas i 225 grader, 5-8 minuter beroende på tjocklek.



Blanda mjöl, bikarbonat och kryddor i en bunke.




Blanda sirap, socker och smör i en kastrull. Värm och rör tills sockret har smält. Rör ner i mjölblandningen, tillsammans med grädde och vatten. Ibland är det lättare att inte blanda med allt mjöl på en gång. Tänk också på att spara lite mjöl till utbaket om du ska använda degen direkt.



Knåda degen på bakbord tills den är smidig och jämn i färgen. Ska du använda den direkt är det bara att sätta igång. Ska den sparas görs det bäst i plastpåse eller burk med lock i kylskåp, i upp till 3 veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar