söndag 28 november 2010

Tårta med marängtäcke


När jag inte kunde bestämma mig för maränger eller tårta till ett firande så tänkte jag att det inte kunde vara helt omöjligt att kombinera. Det var det inte heller.

Årets godaste uppfinning, varsågoda:


Bästa tårtbotten som går att dela till tre bottnar:

4 ägg
2,5 dl socker
1 dl hett vatten (kokande går bra)
3 dl vetemjöl
5 msk potatismjöl
1 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Vispa ägg och socker poröst, häll sedan ner vattnet och vispa under tiden. Blanda torrvarorna för sig och rör försiktigt ner i smeten. Häll i en smord form, jag använde en med avtagbara kanter.
Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter på 175 grader. Testa med sticka om kakan är torr i mitten, är den inte det så låt den stå inne tills det blir så.
Låt den svalna helt innan du delar den i tre delar. Jag brukar dela med sytråd, men det fungerade dåligt på denna så det blev till att använda kniv.



Fyllning:

Till fyllningen lade jag först ett lager av vaniljkräm. Ta så mycket du vill. På vaniljkrämen läggs sedan mittenpartiet av tårtbotten. Därefter läggs ett lager av vispad grädde blandat med mixade blåbär, i mitt fall frusna. Samma sak här, ta så mycket du vill, men ca 2 dl ovispad grädde bör räcka till ett lager.


Nu till den spännande biten, nämligen Marängtäcke:

Ta fram en bunke som tål vattenbad, jag har en av stål. Det är viktigt att bunken är ren och torr.
Rör ihop 4 äggvitor och 3,5 dl socker. Se till att inte få någon gula med i blandningen, då blir det svårt att få smeten att stelna som den behöver för att kunna bli maränger.

Sätt bunken i ett vattenbad och rör för hand, till smeten når ca 65 grader.



Ta av bunken från badet och fortsätt vispa med elvisp till smeten är kall och seg. När man kan vända på bunken utan att smeten är på väg ut, så är den klar.

Lägg nu ditt tredje lager av tårtbotten på en plåt med bakplåtspapper. Låt resten av tårtan vila i kylen.
Häll på marängen, den ska helst täcka kanterna ända ned till plåten. Ha inte ett jättetjockt lager i mitten, då kan det bli svårt att få all maräng gräddad.


Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter, 150 grader. Här kan de gå undan, så håll koll! Marängen får gärna börja spricka på sina ställen och få lite färg.

Låt marängen och kakan svalna helt innan du lägger på den på blåbärslagret. Har du grädde över går det att använda för att täcka tårtans kanter, men jag tyckte det blev fint även såhär.


Hela tårtan kan göras någon dag i förväg och stå i kylen, men se då till att täcka den, speciellt marängen, så den inte tar smak av övig mat i kylskåpet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar