söndag 7 november 2010

Rågbröd med frön


Jag glömde dela med mig av ett bra brödrecept sist, så det ska jag göra nu.
Receptet är komponerat efter ett grundrecept på rågbröd, som jag brukar anpassa efter mina önskemål varje gång jag bakar.



Ingredienser:

5 dl vatten
50 g jäst
50 g smält smör
2 tsk salt
1 msk strösocker
7 dl grovt rågmjöl
6 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön
(eller byt ut fröna mot russin eller annat som faller dig i smaken)

Ugn: 175 grader. Du behöver inte sätta på ugnen förrän bröden jäser för andra gången.

Receptet räcker till 2 limpor.

Värm vattnet till 37 grader. jag har äntligen en termometer för detta ändamål, då jag är hopplös på att känna av när vätskan är "fingervarm".




Smula jästen i en bunke och häll över ca 1/2 dl av vattnet. På så sätt blir det enklare att lösa upp jästen. När det är klart häller du i resten av vattnet, smör, salt, socker, rågmjöl och 5-6 dl av vetemjölet.




Knåda degen i bunken eller på bakbord, den ska bli slät och lätt släppa taget om bunken/bordet. Använd nu resten av mjölet.
Täck bunken med plastfolie och lämna att jäsa i 45 minuter.




Sätt nu ugnen på 175 grader. Smörj 2 brödformar med smör.
Knåda degen lätt på bakbord och dela i två delar. Låt vila någon minut och placera sedan degbitarna i limporna. Det underlättar alltså om de formas till limp-liknande bitar.

Täck över formarna med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Jag lyckades tajma in diskmaskinens värme under båda jäsningstiderna, vilket faktiskt hjälpte brödet att jäsa. Jag lät alltså bunken och formarna stå ovanpå diskmaskinens plats.


Pensla bröden med en skvätt vatten och pudra på extra mjöl eller frön om så önskas.




Skär ett par ytliga snitt på brödet och grädda i nedersta delen av ugnen i ca 60 minuter.

Låt bröden svalna utanför ugnen i några minuter innan du tar ur dem ur formarna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar