måndag 14 februari 2011

Limpa med sirap


Mjukt, gott och saftigt bröd.

Ingredienser:
50 gram smör
50 gram jäst
5 dl filmjölk
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
11-13 dl mjöl, varav 5-6 dl av dessa bör vara vetemjöl special

Detta räcker till 2 limpor.

Gör en degvätska med smält smör och filmjölk. Värm till 37-38 grader och lös jästen i vätskan. Häll ned sirap och salt. Blanda.

Rör sedan ner mjölet, lite i taget, tills degen går ihop och kan knådas. Låt jäsa i bunken under bakduk ca 1 timma och 40 minuter.

Knåda degen och gör två limpor. Låt limporna jäsa i smörad form (kan också bakas utan form, låt då jäsa på bakplåtspapper), under bakduk i ca 1 timma.




Sätt ugnen på 200 grader. Grädda ca 35 minuter, håll koll på ytan så den inte blir för mörk, jag brukar sätta in en plåt längst upp efter 20 minuter.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar