söndag 13 februari 2011

Maränger med chokladsås



Här kommer ett recept på maränger som är både krispiga och sega på samma gång.
Chokladsåsen kan uteslutas eller bytas ut mot kolasås. Jag använde färdig chokladsås på tub men det går också att använda sin hemmagjorda om man hellre vill det.

Du behöver:

4 äggvitor
3,5 dl strösocker
2-3 matskedar chokladsås

Plocka också fram en torr stålbunke (eller annan bunke som tål vattenbad), kastrull, elvisp och termometer.

Blanda äggvitor och strösocker i bunken med en sked. Var noga med att inte få med äggula i smeten, då kan det bli problem med att få marängerna att stelna.
Ställ bunken i ett vattenbad och låt den bli ca 65 grader. Rör om då och då under tiden.

Nu passar det bra att förbereda två-tre plåtar med bakplåtspapper.
Sätt också ugnen på 150 grader.




När smeten är varm, ta av bunken från kastrullen och vispa länge med elvisp. Smeten ska vara hård och seg, du ska kunna vända bunken upp och ner utan att smeten rinner ut.
Häll sedan i chokladsåsen. Rör försiktigt två-tre varv, det ska knappt blandas. Vi vill åt marmoreringen.




Använd två skedar för att pytsa ut marängerna på plåtarna. In i mitten av ugnen 150 grader, 15 minuter. Håll lite koll de sista minuterna, för min ugn är 15 minuter lagom men det kan vara lite olika. Marängerna ska börja spricka och svälla en aning.



När de är klara, låt dem helt svalna på bakplåtspappret innan du rör dem. Jag kan för övrigt
informera om att detta är ett av få bakverk som inte går att äta varmt. Det smakar nämligen inte alls bra.







Marängerna förvaras i burk med lock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar